Čo to je Mitragyna hirsuta a Mitragyna javanica (Kra Thum): Alternatívy klasického kratomu

Jednou z hlavných obáv týkajúcich sa bylinných doplnkov je ich dostupnosť a prijateľnosť v rôznych častiach sveta. Kratom (Mitragyna speciosa) sa stal fenoménom vďaka svojim unikátnym vlastnostiam, ale v niektorých krajinách je regulovaný alebo dokonca zakázaný. Tu prichádza na rad jeho alternatívy, ako sú Mitragyna hirsuta a Mitragyna javanica, často označované ako „nový Kratom“ alebo „náhrada Kratomu“. Obe rastliny sú považované za legálne v mnohých krajinách, kde je Kratom obmedzený.

Mitragyna hirsuta (Kra Thum Khok)

Mitragyna hirsuta je strom pôvodom z Kambodže, Vietnamu a Thajska. Je často označovaný ako náhrada kratomu alebo alternatíva kratomu. Treba však zdôrazniť, že hoci obe rastliny patria do rovnakého rodu, Mitragyna, majú rôzne chemické zloženie.

Mitragyna hirsuta dorastá do výšky až 30 metrov a má veľké, zelené listy, ktoré sú používané na prípravu rôznych výťažkov. Táto rastlina je oceňovaná pre svoje špecifické vlastnosti a je dôležitou súčasťou tradičnej medicíny v jej pôvodnom regióne. 

Mitragyna javanica (Kra Thum)

Mitragyna javanica, známa aj ako Kra Thum, je ďalší člen rodiny Mitragyna. Táto rastlina je pôvodom z Indonézie a Filipín. Kra Thum je menší ako Kratom a hirsuta, zvyčajne dosahuje výšku len 15 metrov.

Podobne ako u Mitragyna hirsuta, aj u Kra Thum sa používajú listy na výrobu výťažkov. Tieto výťažky sú obľúbené vďaka svojim unikátnym vlastnostiam. Je tiež dôležitou súčasťou tradičnej medicíny v oblastiach, kde rastie. 

Hoci Mitragyna hirsuta a Mitragyna javanica nie sú tak známe ako ich príbuzný Kratom, obe rastliny začínajú získavať na popularite ako náhrada kratomu alebo alternatíva kratomu. Pre tých, ktorí hľadajú nový Kratom, môžu byť tieto rastliny prínosné, najmä v oblastiach, kde je Kratom regulovaný alebo zakázaný. Avšak vedecké pochopenie týchto rastlín je stále obmedzené a je potrebné vykonať viac výskumov na plné pochopenie ich potenciálu a bezpečnosti.

Čo si o tom myslia dávni domorodci?

Dávni domorodci hovoria, že Kra Thum a Kra Thum Khok sú zaručenou náhradou normálneho Kratomu. Keď dochádzalo v minulosti k sťahovaniu kmeňov, tak náhodou objavili alternatívy pre Kratom.

Martin, Kratomit

 

Späť do obchodu