Abstinencia od kratomu: tajomstvá, ktoré vám nikto nepovie

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, aké to je prestať užívať kratom? Tento článok vám odhalí nepríjemné pravdy a skryté problémy spojené s ukončením užívania tejto látky. Ak užívate kratom alebo zvažujete, že ho vyskúšate, prečítajte si, čo vás čaká.

kratom rozvoz (3)

Abstinenčné príznaky po ukončení užívania kratomu

Kratom, ktorý je v našej krajine čoraz populárnejší, sa používa na pomoc pri relaxácii a zvládaní požiadaviek každodenného života. Ľudia ho užívajú na zmiernenie bolesti, úzkosti a depresie alebo namiesto opiátov. Ak sa však užíva nesprávne alebo príliš dlho, môže spôsobiť problémy.

Fyzické príznaky

Pri dlhodobom a nadmernom užívaní sa môžu objaviť nepríjemné fyzické príznaky. Patria medzi ne:

  • Bolesť svalov a kĺbov
  • Nevoľnosť a vracanie
  • Bolesti hlavy
  • Nespavosť
  • Potenie a zimnica

Miernejšie príznaky sú však oveľa častejšie. Pri bežnom užívaní (napr. 10 g denne - závisí od jednotlivca) sa môžu vyskytnúť miernejšie príznaky, ako napr:

  • Únava
  • Nespavosť

Psychické príznaky

Pri nesprávnom používaní sa môžu objaviť aj psychické príznaky:

  • Úzkosť a depresia: psychické problémy sa môžu vrátiť.
  • Podráždenosť: viac podráždenosti a menej trpezlivosti.
  • Neschopnosť sústrediť sa: problémy so sústredením.
  • Túžba po kratome: Silné nutkanie znovu užívať kratom.

Ako sa vyhnúť problémom

Existuje niekoľko tipov, ako sa vyhnúť problémom s kratomom.

Prvým krokom je postupné znižovanie dávky, ktoré je oveľa účinnejšie a bezpečnejšie ako náhle ukončenie užívania. Dôležitú úlohu zohráva aj hydratácia, preto je nevyhnutné piť veľa tekutín. Zdravá a vyvážená strava prispieva k celkovému zlepšeniu zdravotného stavu. V prípade, že bojujete so silnou závislosťou, je najlepšie vyhľadať odbornú pomoc. Odborník vám môže poskytnúť potrebnú podporu a viesť vás na ceste k uzdraveniu.

kratom jatra (1)

Trvanie abstinenčných príznakov

Trvanie abstinenčných príznakov kratomu sa môže líšiť v závislosti od individuálnych faktorov, ako sú:

  • Trvanie a závažnosť užívania kratomu: Čím dlhšie a vo väčších dávkach kratom užívate, tým závažnejšie a dlhšie budú abstinenčné príznaky.
  • Spôsob užívania kratomu: Náhle ukončenie užívania kratomu po dlhodobom užívaní pravdepodobne povedie k závažnejším abstinenčným príznakom ako postupné znižovanie dávky.
  • Všeobecný zdravotný stav: Ľudia s inými zdravotnými problémami môžu pri ukončení užívania kratomu pociťovať ťažšie abstinenčné príznaky.
  • Individuálna citlivosť: Niektorí ľudia sú jednoducho citlivejší na abstinenčné príznaky ako iní.

Vo všeobecnosti možno abstinenčné príznaky kratomu rozdeliť do troch fáz:

  • Akútna fáza: Táto fáza zvyčajne trvá 2 až 4 dni a zahŕňa najzávažnejšie príznaky, ako sú úzkosť, nespavosť, potenie, triaška, zimnica, bolesti svalov a kĺbov, nevoľnosť, hnačka a zívanie.
  • Subakútna fáza: Táto fáza zvyčajne trvá 1 - 2 týždne a zahŕňa miernejšie príznaky akútnej fázy.
  • Postakútna fáza: Táto fáza môže trvať týždne až mesiace a zahŕňa mierne príznaky, ako je únava, podráždenosť a depresia.

Je dôležité poznamenať, že toto je len všeobecný návod a individuálne skúsenosti s kratomom sa môžu líšiť. Ak máte obavy z abstinenčných príznakov kratomu, je dôležité poradiť sa s lekárom alebo odborníkom na závislosti.

Ako veľmi je kratom návykový?

Kratom je obľúbený na zmiernenie bolesti, zlepšenie nálady a pomoc pri odvykaní od opiátov. A čo jeho návykovosť? Závislosť od kratomu je u väčšiny ľudí o niečo vyššia ako napríklad od kávy, ale nižšia ako od drog, s ktorými sa často spája (napr. v televíznych správach).

Potenciál vzniku závislosti

Kratom môže byť návykový, ak sa užíva nesprávne alebo v príliš vysokej dávke. Pri dlhodobom a pravidelnom užívaní môže vzniknúť závislosť. Každá látka, ktorá ovplyvňuje náladu a fyzický stav, môže spôsobiť závislosť.

Bezpečné používanie

Ako minimalizovať riziko abstinencie? Správne a uvážlivé užívanie znižuje riziko. Tu sú rady, ako užívať kratom bezpečne:

  • Dávkovanie: Začnite s nízkymi dávkami a sledujte, ako vaše telo reaguje. Dávky zbytočne nezvyšujte.
  • Pravidelnosť užívania: Neužívajte kratom každý deň. Medzi jednotlivými dávkami robte prestávky.
  • Striedajte druhy: Striedanie rôznych odrôd a farieb kratomu (ide o farby žiliek listov) môže znížiť riziko vzniku tolerancie a závislosti.

Kratom môže byť užitočný na liečbu bolesti a zlepšenie nálady, ak sa užíva zodpovedne. Správne dávkovanie a rozumné užívanie minimalizuje riziko vzniku závislosti. Kľúčom k bezpečnému užívaniu kratomu je vzdelávanie a opatrnosť.

Dodržiavajte odporúčania a počúvajte svoje telo, aby ste mohli využívať výhody kratomu bez vážnych vedľajších účinkov. Vo všeobecnosti je závislosť od kratomu skôr mierna, ale samozrejme veľa závisí od toho, ako ho užívate a ako opatrne k nemu pristupujete.

kratom abstak

Jedinečná látka mimo klasifikácie potravín alebo doplnkov

Listy kratomu obsahujú alkaloidy, ako je mitragynín a 7-hydroxymitragynín. Tieto látky pôsobia na ľudský mozog a telo podobne ako opiáty.

Potraviny sú produkty, ktoré konzumujeme pre ich výživové hodnoty, ako sú vitamíny, minerály a kalórie. Kratom však neobsahuje žiadne významné množstvo týchto látok. Jeho hlavné účinky sú farmakologické, čo znamená, že ovplyvňuje chemické zloženie mozgu a tela. Kratom sa preto nepovažuje za potravinu, ale za látku s farmakologickými účinkami.

Výživové doplnky dopĺňajú našu stravu o špecifické živiny, ako sú vitamíny, minerály, aminokyseliny alebo byliny. Hoci sa kratom predáva vo forme tabliet, prášku alebo čaju, nespĺňa kritériá bežného potravinového doplnku. Jeho hlavné účinky nie sú výživové, ale farmakologické.

V čase uverejnenia tohto článku je kratom klasifikovaný ako zberateľský artikel. Nepovažuje sa za potravinu ani potravinový doplnok. Legálnosť kratomu sa v jednotlivých krajinách líši, v Českej republike je kratom legálny.

Zhrnutie

Kratom, hoci je užitočný na liečbu bolesti a zlepšenie nálady, môže pri nesprávnom užívaní spôsobiť závažné abstinenčné príznaky. Je dôležité si uvedomiť, že správne dávkovanie a rozumné používanie môže minimalizovať riziko závislosti a abstinencie.

Ak sa rozhodnete prestať používať kratom, postupné znižovanie dávky a odborná pomoc môžu byť kľúčovými faktormi úspešného zvládnutia abstinenčných príznakov. Zodpovedný prístup a informovanosť sú nevyhnutné pre bezpečné užívanie tejto látky.

Späť do obchodu