Neskrotná Indonézia: Domov kratomu

Od rušných miest až po hustú džungľu - niet miesta ako Indonézia. Tento ostrovný štát je domovom širokej škály flóry a fauny vrátane jednej z najzáhadnejších rastlín prírody - kratomu. Kratom pochádza z niektorých častí juhovýchodnej Ázie a v tradičnej medicíne sa používa už celé generácie. Čím je však taký výnimočný? Poďme preskúmať prírodné zázraky Indonézie a odhaliť tajomstvá tejto mocnej rastliny.

indo

Krajina kratomu

V juhovýchodnej Ázii sa nachádza Indonézske súostrovie, ktoré pozostáva zo 17 000 ostrovov s jedným z najrozmanitejších ekosystémov na svete. Hoci rušné indonézske mestá možno pre mnohých nekričia o exotických miestach, mimo metropoly na vás čakajú neuveriteľné divy. Jedným z nich je napríklad kratom. Pochopenie botaniky a pôvodu kratomu sa začína pochopením divoko dynamickej krajiny: kratom najlepšie rastie vo vlhkých podmienkach, ktoré vytvárajú tropické oblasti, a darí sa mu v rámci hojnosti prírodných zdrojov - tých, ktorých je na týchto ostrovoch plných tundry a džungle. Táto pozoruhodná rastlina bola po stáročia dôležitou súčasťou indonézskej kultúry, od robotníkov, ktorí kratom potrebovali na manuálnu prácu, až po indonézsku medicínu. Tajomstvá, ktoré tento raj ukrýva, sú jednoducho ohromujúce a otvárajú novú cestu k pochopeniu skutočných schopností a sily prírody.

Pôvod kratomu

Kratom je tropický stálezelený strom pochádzajúci predovšetkým z ostrova:

  • Borneo,
  • Tento strom pochádza z tropickej oblasti Bornea v Malajzii,
  • Vietnam,
  • Thajska a tiež z niektorých častí Číny.

Hoci v týchto krajinách rastie prirodzene, darí sa mu aj v oblastiach s vysokou vlhkosťou a zrážkami, ako sú napríklad bujné dažďové pralesy v Indonézii. Tu v Indonézii možno kratomové stromy nájsť v blízkosti riek, rybníkov a iných vodných plôch, kde je vlhkosť vyššia ako zvyčajne. Treba poznamenať, že nie všetky druhy kratomu sa vyskytujú vo všetkých regiónoch - v rôznych oblastiach sa nachádzajú rôzne odrody s jedinečnými vlastnosťami.

Praktiky pestovania Kratomu v Indonézii

Počas celého výrobného procesu sa musia dodržiavať prísne protokoly, aby sa zabezpečila kontrola kvality, keď sa kratomové listy zbierajú z voľne rastúcich stromov alebo pestujú na farmách. V Indonézii sa poľnohospodári pri zbere riadia osobitnými pokynmi stanovenými vládou, ktoré zahŕňajú všetko od rezania len zrelých listov až po vyradenie všetkých príliš mladých listov alebo listov poškodených počas spracovania. Okrem toho musia všetky zozbierané listy pred zabalením do nádob na predaj prejsť procesom sušenia, aby sa zabránilo vzniku plesní alebo napadnutiu hmyzom či inými škodcami.

Späť do obchodu