Ako nahradiť kratom?

Kratom (Mitragyna speciosa) je rastlina z juhovýchodnej Ázie, ktorá si získala popularitu pre svoje potenciálne účinky na zmiernenie bolesti a zlepšenie nálady. Kvôli kontroverzii ohľadom jej bezpečnosti a regulácie v niektorých krajinách však mnohí ľudia hľadajú alternatívy. Dve možné náhrady kratomu sú Kra Thum Khok (Mitragyna Hirsuta) a Kra Thum (Mitragyna Javanica). V tomto článku sa pozrieme na tieto alternatívy a na to, ako ich používať.

Bez názvu (Facebook Cover)

Kra Thum Khok (Mitragyna Hirsuta):

Kra Thum Khok, známa aj ako "Hirsuta", je rastlina, ktorá je príbuzná kratomu. Pochádza z oblasti juhovýchodnej Ázie a podobne ako kratom obsahuje alkaloidy, ktoré môžu mať potenciálne účinky na organizmus. Niektorí ľudia tvrdia, že Kra Thum Khok môže poskytovať niektoré rovnaké účinky ako kratom, napríklad upokojenie alebo zvýšenie energie.

Ako používať Kra Thum Khok

Dávkovanie: 

Dávkovanie môže byť individuálne, preto sa odporúča začať s nižšími dávkami a v prípade potreby ich postupne zvyšovať. Správne dávkovanie sa odporúča konzultovať s lekárom alebo bylinkárom.

Príprava:

Prášok sa môže zmiešať s vodou alebo iným nápojom.

Vedľajšie účinky, na ktoré si treba dať pozor:

Podobne ako kratom, aj Kra Thum Khok môže mať vedľajšie účinky vrátane tráviacich problémov alebo nevoľnosti. Venujte pozornosť tomu, ako vaše telo reaguje.

Kra Thum (Mitragyna Javanica)

Kra Thum alebo tiež známa ako "Javanica" je ďalšia rastlina príbuzná kratomu. Pochádza z Indonézie a tiež má potenciál poskytnúť niektoré účinky, ktoré sú podobné kratomu.

Ako používať Kra Thum:

Dávkovanie:

Dávkovanie Kra Thumu môže byť tiež individuálne. Začnite s nižšími dávkami a sledujte, ako na ne vaše telo reaguje.

Príprava:

V ponuke nájdete aj výťažky alebo prášky, ktoré sa dajú zmiešať s tekutinou.

Pozor na vedľajšie účinky:

Tak ako pri kratome, aj pri Kra Thume sa môžu vyskytnúť vedľajšie účinky. Buďte opatrní a pozorní na to, ako sa po jeho užití cítite.

Chemické zloženie a účinky

Hlavným alkaloidom je tu mitrapylín, ktorý sa viaže na opioidné receptory nervovej sústavy veľmi podobným spôsobom ako mitragynové alkaloidy nachádzajúce sa v Kratome. Koncentrácia mitrapylínu v rastline je pomerne vysoká, no jeho účinnosť je však výrazne slabšia v porovnaní s látkami obsiahnutými v Kratome, a preto je potrebné aplikovať väčšie množstvo Hirsuty na dosiahnutie želaných účinkov. Práve z toho dôvodu sú na internete dostupné skôr extrakty tejto rastliny, ktoré majú uľahčiť dávkovanie.

Účinky Hirsuty sú veľmi podobné Kratomu - pôsobí euforicky, relaxačne vo väčších dávkach, v menších dávkach mierny stimuluje, navodzuje pozitívne mentálne rozpoloženie, uvoľňuje od úzkostí, stresu a depresií, pomáha aj tlmiť bolesti fyzického charakteru. Alkaloid mitrapylín je tiež jednou z hlavných účinných látok v rastline Cat’s Claw (mačací pazúr). Podľa výskumov sa ukazuje, že užívanie tejto rastliny má protizápalové a protirakovinové účinky. Či je možné tieto vlastnosti priamo priradiť alkaloidu mitrapylínu a tým pádom aj M. Hirsute, zatiaľ nie je úplne jasné, a je potrebný ďalší výskum.

Vyskúšajte si Kra thum!

Je dôležité si uvedomiť, že účinnosť a bezpečnosť Kra Thum Khok a Kra Thum sa môže u každého človeka líšiť. Preto je nevyhnutné poradiť sa o užívaní týchto bylín s lekárom, ak máte vážne zdravotné problémy alebo užívate lieky. Rastlinné lieky nie sú schválené žiadnymi lekárskymi orgánmi a ich používanie môže byť spojené s rizikami. Nezneužívajte žiadne bylinky ani výživové doplnky a dodržiavajte odporúčané dávkovanie.

Ak hľadáte náhradu kratomom z dôvodu závislosti alebo iných zdravotných problémov, najlepšie je poradiť sa s odborníkom na závislosti alebo lekárom, ktorý vám môže poskytnúť vhodnú lekársku starostlivosť a podporu. Nezabudnite, že pred použitím akýchkoľvek nových bylín alebo výživových doplnkov by ste sa mali vždy poradiť so zdravotníckym pracovníkom alebo lekárom, aby ste sa uistili, že sú bezpečné a vhodné pre vaše potreby. Neviete, či je lepšia Hirsuta alebo Javanica? Prečítajte si náš článok!

Späť do obchodu