Aké kúzlo v sebe skrýva najdrahšie korenie na svete?

Ktorá mágia skrýva najdrahšie korenie na svete?

27.4.2022

Čo sú to za koreniny? Čo sa týka šafranu, samozrejme. Už v dávnych dobách bol šafran považovaný za vzácne korenie. Podľa gréckych mýtov, najvyšší z bohov, Zeus, spal na šafranovej posteli a bohatí Rimania strávili svadobnú noc v posteli pokrytej šafranovými kvetmi. Čo skrýva toto vzácne korenie a aká je jeho história?

 

 

Šafran korenia

Šafran je najdrahšie korenie na svete, a to z dobrého dôvodu.  Pochádza zo sušených jasne červeno-oranžových stigmy kvetu crocus sativus. Táto odroda je špeciálna v tom, že je triploidná: nemôže rásť v prírode a ani sa nerozmnožovať bez ľudského zásahu.  Pestovanie šafranu je veľmi zložité. Krásny fialový kvet sa starostlivo šíri a zbiera ručne a len ráno, keď kvitne. Čím lepšia je kultúra, tým vyššia je cena šafranu.  Irán produkuje 85% svetového šafranu, podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo. To všetko vďaka relatívne suchému a slnečnému podnebiu a poľnohospodárskym poznatkom, ktoré odovzdávali generácie poľnohospodárov. Po prvýkrát bol iránsky šafran pravdepodobne objavený v Grécku z doby bronzovej, ale teraz rastie po celej Európe a Ázii.

Použitie šafranu

Šafran obsahuje niekoľko aromatických látok, ale aj uhľohydrátov, minerálov, ako je draslík, horčík, vápnik alebo železo, tuky a niektoré vitamíny.  Šafran má horkú a ostrú chuť vďaka takzvanému picrococínu. Vzhľadom k tomu, že predaj šafranu je veľmi obmedzený, má len zriedkavé použitie. Môže sa použiť v zdravotnej starostlivosti, kde sa kvet, stonka a stonka používajú špeciálne. Prekvapivo, šafran pôsobí aj na ľudskú psychiku a pôsobí aj ako účinné afrodiziakum. Egyptskí liečitelia ho používali na liečbu gastrointestinálnych ochorení a v rímskych časoch sa tiež používal na hojenie rán a zmiernenie problémov s hornými dýchacími cestami. Teraz sa používa ako protizápalové a protinádorové činidlo. Ďalšie použitie šafranu v tradičnej medicíne zahŕňa liečbu záchvatov, horúčky, prechladnutia, bronchitídy a nespavosti.

Šafran v kuchyni

Keďže šafran je korenie, používa sa hlavne v gastronómii. Urobiť skvelé jedlo so šafranom je snom každého šéfkuchára. Podrobnejšie popíšte jednotlivé recepty so šafranom.  

 

 

 

Recepty domácej medicíny

  • Šafranový čaj - horúca voda a 3 hroty sušeného šafranu sú dostatočné na prípravu. Potom sa infúzia podáva len niekoľko minút. Prečo piť šafranový čaj?  Je vhodný na upokojenie nervov a proti stresu.

Medzi ďalšie populárne recepty so šafranom patrí losos so šafranom, šafranové zemiaky, šafranová polievka alebo šafranová zmrzlina. Existuje naozaj veľa receptov a vždy sa dá použiť veľmi dobre. 

Zaujímate sa o toto čarovné korenie? Nebojte sa to vyskúšať a zahrnúť ho medzi svoje obľúbené korenie. Či už ste šéfkuchár alebo sa zaujímate o prírodnú medicínu, budete milovať šafran a jeho účinky.

 

Adela, Kratomit

 

Späť do obchodu